A Home Renovation Preserving A Brazilian Mural

Having stumbled across a run-down Barcelona residence hiding three Brazilian street scene murals, a client of Brazilian origin herself called on architect Raúl Sánchez to renovate the property into her home.

The project, entitled ‘Duplex Tibbaut’, is located in the heart of Barcelona’s Raval district. Sánchez and his team have united the two levels of an upstairs and downstairs apartment, creating an open plan, double volume living space that utilises the existing mezzanine structure as an interior balcony. The handpainted mural, which depicts a Brazilian street scene, has informed the use of yellow for block colour walls in the residence, providing an inviting sense of character to an otherwise white and minimalist interior. A central structural volume has been built into the space, which conceals a stairwell, a bedroom and a bathroom and downstairs office space. As it is observed from different points in the residence, this yellow structure creates an interesting play with geometric shapes in the home’s architecture.

iGNANT_Architecture_Duplex_Tibbaut_Raul_Sanchez_1
iGNANT_Architecture_Duplex_Tibbaut_Raul_Sanchez_18
iGNANT_Architecture_Duplex_Tibbaut_Raul_Sanchez_11
iGNANT_Architecture_Duplex_Tibbaut_Raul_Sanchez_3
iGNANT_Architecture_Duplex_Tibbaut_Raul_Sanchez_10
iGNANT_Architecture_Duplex_Tibbaut_Raul_Sanchez_13
iGNANT_Architecture_Duplex_Tibbaut_Raul_Sanchez_22
iGNANT_Architecture_Duplex_Tibbaut_Raul_Sanchez_6
iGNANT_Architecture_Duplex_Tibbaut_Raul_Sanchez_8
iGNANT_Architecture_Duplex_Tibbaut_Raul_Sanchez_5
iGNANT_Architecture_Duplex_Tibbaut_Raul_Sanchez_4
iGNANT_Architecture_Duplex_Tibbaut_Raul_Sanchez_16

All images © José Hevia

x