Casa Y

Words

Tucked into the hillside just outside Turin in the northwest of Italy, ‘Casa Y’ by F:L Architetti combines elegance with rationality and certified energy efficiency. This Family home is regularly marked out by narrow extrema stairs connecting the two levels: The lower level consist of a central distribution passage leading off to a garage, a study, library, sauna and a children’s playroom. On the upper floor, the architects created a deliberate contrast between the living area – a large environment in which an ample loggia projects outwards from the rest of the building nestled into the sloping terrain – and a night zone overlooking the valley on the south side. A long narrow corridor forms the distribution circuit, its fair-faced concrete walls are lit by shafts of light from a skylight running the full length of the passage way. Tall narrow windows at the end of the corridors of both east and west wings are a natural continuation of the skylight, giving views onto the landscape outside. Slat inclination has been calculated on the basis of the sun’s summer and winter angles for optimum shielding. Deceptively simple, the building’s geometry is based on refinement and elegance.

All images © Daniele Domenicali

CasaY_01CasaY_02CasaY_03CasaY_04CasaY_05CasaY_06CasaY_07CasaY_08CasaY_09CasaY_010CasaY_011CasaY_012