IGNANT-Architecture-Gitai-Landroom-01

Landroom Observatory By Gitai Architects Overlooks A Crater In Israel’s Negev Desert

Scroll
Name
Project
Landroom
Photographer
Words

A minimalist structure titled ‘Landroom’ is the latest project by Israeli studio Gitai Architects, a two-person observatory that is constructed from rammed earth and stones from the nearby Mitzpe Ramon Crater.

The architectural piece was designed as a refuge, as “a gateway to the stars in times of crisis,” explains a statement from the firm. Its purpose fluctuates depending on the time of day: in daylight hours it provides protection from the rays of the sun, while in the evening, it exists as an observatory for those interested in astronomy. Measuring at 6 square meters in size, the ‘Landroom’ can hold a space for just two people at once. The square structure has a circular interior and opens out toward the desert. The project was built entirely from earth and sand from the nearby Ramon Crater, as well as stones found at the site.

IGNANT-Architecture-Gitai-Landroom-02
IGNANT-Architecture-Gitai-Landroom-05
IGNANT-Architecture-Gitai-Landroom-03
IGNANT-Architecture-Gitai-Landroom-06
IGNANT-Architecture-Gitai-Landroom-01
DCIM100MEDIADJI_0717.JPG
IGNANT-Architecture-Gitai-Landroom-07

All images © Dan Bronfeld