CasaSociale_architecture_story

A Timber Community Center By Mirko Franzoso

Scroll

In 2012, architect Mirko Franzoso won an competition aimed at creatives under the age of 35. He proposed the concept for a community house that brings together the local community of Caltron, a small village in northern Italy.

“The new building is a “trait d’union” between the historic town and the rural landscape, but at the same time arises as a limit to the expansion of the town and then to the indiscriminate abuse of land.”The result of Franzoso’s winning entry took the form of a timber community centre, a hotspot where local residents can get together and celebrate events. Spanning 400 sq m, the building fuses with the regional style of architecture and the surrounding nature, providing a link between the two. In the words of the architect: “The new building is a “trait d’union” between the historic town and the rural landscape, but at the same time arises as a limit to the expansion of the town and then to the indiscriminate abuse of land.” Therefore, only natural materials were used. Built on a hill, the Franzoso had to cope with the steep topography which represented a challenge at first. But the elevated ground carries a visual advantage as well, namely a unique view across the region of Caltron. Particularly interesting is Franzoso’s concept of an open-plan layout, which makes the space extremely versatile.

CasaSociale_architecture_001
CasaSociale_architecture_011
CasaSociale_architecture_003
CasaSociale_architecture_012
CasaSociale_architecture_004
CasaSociale_architecture_009
CasaSociale_architecture_006
CasaSociale_architecture_007
CasaSociale_architecture_013
CasaSociale_architecture_014
CasaSociale_architecture_010
CasaSociale_architecture_008
CasaSociale_architecture_002

All images © Mariano Dallago