Invisible_Studio_Architecture_cover

A Timber Facility By Invisible Studio

Scroll
Words

Located in Gloucestershire, UK, a woodland building by Invisible Studio serves as a facility for the Wolfson Tree Management Centre and was built solely from the timber sourced at the site.

“One of our interests is how you can use imprecise materials to make a precise building.”Recalling a fairy tale house, the facility is situated in a picturesque scenery of The National Arboretum. The architects from the British Invisible Studio were commissioned to design two new buildings for the Centre: a Machinery Store and a Welfare Facility for the Tree Team. Putting the staff’s needs at the heart of the project, the designers aimed at creating one space for equipment, allowing workers to save time on having to round up machinery previously situated in different spots across the site.

But the main feature is the material used for the building – due to the Arboretum’s unexploited resource, Invisible Studio decided to use the timber from the location. As a result, all the timber was grown and milled on site, and used untreated for the construction with no further processing. “One of our interests is how you can use imprecise materials to make a precise building, and this is something we have enjoyed with this project, which was constructed with volunteers working alongside a skilled contractor,” note the architects.

Invisible_Studio_Architecture_0120-0015
Invisible_Studio_Architecture_0120-0067
Invisible_Studio_Architecture_0120-0071
Invisible_Studio_Architecture_0120-0072
Invisible_Studio_Architecture_
Invisible_Studio_Architecture_0120-0001
Invisible_Studio_Architecture_0120-0051
Invisible_Studio_Architecture_0120-0043
Invisible_Studio_Architecture_0120-0009

All images © Andy Matthews