Collection Lambert Extension By Berger&Berger

Words

Paris-based architects Berger&Berger completed an extension to the museum housing Yvon Lambert’s contemporary art collection in Avignon, France. Originally a duo of 18th-century French mansions, Berger&Berger designed three windowless spaces to connect and expand the original houses, including a white concrete and marble atrium boasting a spiral staircase. Light filters down through a circular skylight framed by circular fluorescent tubes. Speaking of the vision behind the design, the architects say, “The project joined geometric spaces and varying atmospheres […] The ensemble includes spacious galleries infused with natural light from the historical architecture and artificially lit abstract galleries that correspond more to the ‘white cube’ of big modern museums.”

All images © courtesy of Berger&Berger

collectionlambert_architecture_001collectionlambert_architecture_002collectionlambert_architecture_003collectionlambert_architecture_004collectionlambert_architecture_005collectionlambert_architecture_006collectionlambert_architecture_007collectionlambert_architecture_008collectionlambert_architecture_009collectionlambert_architecture_010collectionlambert_architecture_011