The Bündner Kunstmuseum By Barozzi Veiga

Spanish architect’s office Barozzi Veiga designed the cubical building to create a new wing for the Bündner Kunstmuseum in the Swiss city of Chur. With the appearance of a grid-type cube, the 4,000 square meter extension is located alongside Villa Planta, the former residence that now contains the museum.

The Bündner Kunstmuseum features a characteristic gridded concrete facade, which contrasts with the Palladian style of Villa Planta and its ornamentation. Both buildings are connected by basement levels and present a central symmetrical plan, using geometry as a tool for cohesion. The interior shows a classical configuration that allows to simplify the structural system and to organize the exhibition halls on the lower levels.

© Simon Menges c/o Brigitta Horvat
© Simon Menges c/o Brigitta Horvat
© Simon Menges c/o Brigitta Horvat
© Simon Menges c/o Brigitta Horvat
© Simon Menges c/o Brigitta Horvat
© Simon Menges c/o Brigitta Horvat
© Simon Menges c/o Brigitta Horvat
© Simon Menges c/o Brigitta Horvat
© Simon Menges c/o Brigitta Horvat
All images © Barozzi Veiga
x