IGNANT-Architecture-Joachim-Fritschy-Frit01-6

Joachim Fritschy’s Chalet Puts A Contemporary Spin On Alpine Vernacular

Scroll
Name
Project
Frit01
Photographer
Words

In Samoëns, a commune in the French Alps, Swiss architect Joachim Fritschy has completed ‘Frit01’, a renovation and subsequent reimagination of a small chalet whose interior and exterior are both clad in wood.

The Geneva-based architect has created a space of impact that gives Alpine vernacular a contemporary spin. Externally, the gable-roofed building sits discreetly amongst its neighbors. The only elements that speak of its quiet modernity are the two large square windows at its front. The minimalist interior has been crafted from light wood; the floor, walls, ceiling, and furniture all designed in aesthetic union. The ground floor of the property houses communal spaces; the kitchen, living and dining rooms. The top floor is occupied by bedrooms, lit by skylights and features exposed beams painted in black.

IGNANT-Architecture-Joachim-Fritschy-Frit01-1
IGNANT-Architecture-Joachim-Fritschy-Frit01-2
IGNANT-Architecture-Joachim-Fritschy-Frit01-10
IGNANT-Architecture-Joachim-Fritschy-Frit01-14
IGNANT-Architecture-Joachim-Fritschy-Frit01-11
IGNANT-Architecture-Joachim-Fritschy-Frit01-12
IGNANT-Architecture-Joachim-Fritschy-Frit01-15
IGNANT-Architecture-Joachim-Fritschy-Frit01-16
IGNANT-Architecture-Joachim-Fritschy-Frit01-13
IGNANT-Architecture-Joachim-Fritschy-Frit01-17
IGNANT-Architecture-Joachim-Fritschy-Frit01-8
IGNANT-Architecture-Joachim-Fritschy-Frit01-6
IGNANT-Architecture-Joachim-Fritschy-Frit01-4
IGNANT-Architecture-Joachim-Fritschy-Frit01-3

All images © Rasmus Norlander