Naturehumaine Designs A Two-Part Cabin Built Of Burnt Wood In The Forests Of Quebec

The latest project from Montreal architecture and design firm Naturehumaine is ‘La Binocle’; a two-part dark wood cabin set into a rocky cape surrounded by forest in Quebec, Canada.

The two buildings are angular in form; the project, the architects explain, “aims to underline the beauty of the surrounding landscape” by emphasizing the difference between the natural and the built. ‘La Binocle’ is quite literally anchored to the earth, its raw concrete foundations cast onto rock of the site. Split across two volumes, the first contains the living areas and the second, the bedrooms. Mimicking the natural incline of the ground, sloping roofs serve to “reinforce the sensation of sliding over the cliff. Clad in burnt wood, the darkness of the structures is striking against the forest that surrounds them.” Inside, this division is further emphasized; the panoramic view is the focal point for both the living spaces and the master bedroom. In addition to enhancing the landscape through such framing and aesthetic difference, the project aims to be “a minimal and contemplative space, inviting tranquility.”

IGNANT-Architecture-Nature-Humaine-La-Bionocle-Cabin-10
IGNANT-Architecture-Nature-Humaine-La-Bionocle-Cabin-2
IGNANT-Architecture-Nature-Humaine-La-Bionocle-Cabin-5
IGNANT-Architecture-Nature-Humaine-La-Bionocle-Cabin-6
IGNANT-Architecture-Nature-Humaine-La-Bionocle-Cabin-7
IGNANT-Architecture-Nature-Humaine-La-Bionocle-Cabin-9
IGNANT-Architecture-Nature-Humaine-La-Bionocle-Cabin-1
IGNANT-Architecture-Nature-Humaine-La-Bionocle-Cabin-4

All images © Naturehumaine

x