A Zig-Zagging Croatian Villa That Blends Into The Hillside

Croatian firm Proarh Architects has designed a family retreat titled ‘Issa Megaron’, a horizontal concrete residence that blends into the topography of the surrounding hills.

The house is located in a rural area in the middle of Vis, a charming small island accessible from the popular mainland town of Split. The project was designed to camouflage itself into the ancient stone dry walls. The unusual contemporary home was created between the stretches of naturally formed walls, akin to an artificial grotto. To further this idea of camouflage, the roof and terraces were covered with plants and local rocks from the area. The house consists of two stories: the lounge area and bedrooms are located on the first floor, and downstairs is the open-plan kitchen and dining room, with floor to ceiling glass windows that open out to the terrace—with an infinity pool surrounded by grey timber decking. The architects explain that the villa was envisioned as a “Memory of a primitive shelter”.

IGNANT-Architecture-Issa-Megaron-Proarh-001
IGNANT-Architecture-Issa-Megaron-Proarh-004
IGNANT-Architecture-Issa-Megaron-Proarh-003
IGNANT-Architecture-Issa-Megaron-Proarh-005
IGNANT-Architecture-Issa-Megaron-Proarh-006
IGNANT-Architecture-Issa-Megaron-Proarh-008
IGNANT-Architecture-Issa-Megaron-Proarh-003
IGNANT-Architecture-Issa-Megaron-Proarh-002
IGNANT-Architecture-Issa-Megaron-Proarh-007
IGNANT-Architecture-Issa-Megaron-Proarh-012
DCIM100MEDIADJI_0111.JPG
IGNANT-Architecture-Issa-Megaron-Proarh-009

All images © Damir Fabijanić and Miljenko Bernfest for Proarh

x