HZA Designs A Rest Stop Overlooking The Norwegian Sea

Oslo-based studio Haugen/Zohar Arkitekters latest addition to the Norwegian coastline proves that public toilets don’t have to be an eyesore.

The Ureddplassen Rest Stop sits in northern Norway in the region of Gildeskål. Situated at the head of a fjord, overlooking the Norwegian Sea and the snow-capped mountains of the Lofoten Wall, it is a place popular amongst locals and travelers alike — famed for the vista it offers of the Northern Lights in winter, and the midnight sun in summer. Owing to an increase in visitors, this area of Ureddplassen has been updated to allow for a more pleasant experience of the site and its views.

The toilet block is shaped like a wave, a soft concrete gesture against a spectacular landscape. As night falls, the frosted glass walls turn the site into a luminous landmark. Further to the toilet block, the updated rest stop comprises of a concrete slab whose curved shape mimics that of the water that rises to meet the black pebble cove below. A series of concrete levels act as both steps and staggered seating, creating an amphitheater that extends from the rest stop down to the beach. Whether you sit here and admire the view, or on one of the benches made of locally sourced rose marble, this certainly is a loo with a view.

Ureddplassen
Ureddplassen
Ureddplassen
Ureddplassen
Ureddplassen
Ureddplassen
Ureddplassen

All Images © Lars Grimsby and Steinar Skaar for HZA

x