Hazukashi House

Words

Pointed doorways and openings throughout this house in Kyoto, Japan, were designed by Alts Design Office to mimic the building’s gabled profile. Due to its narrow width, the building appears disproportionally tall. The architects chose to emphasize this characteristic by creating doorways, windows and shelving units that all share similar proportions.

The house centres around a double-height dining room, which is visually connected to every other room. The walls are lined with timber panels and a wooden staircase folds around one corner. A mezzanine corridor overlooks the space from a storey above, linking children’s rooms at the back with a master bedroom and study at the front. On the ground floor, a living room is situated at the front and residents have to step up to it from the dining room.

All images © Alts Design Office | Via: Dezeen

hazukashi-house-01hazukashi-house-02hazukashi-house-03hazukashi-house-04hazukashi-house-05hazukashi-house-06hazukashi-house-07hazukashi-house-08hazukashi-house-09hazukashi-house-10hazukashi-house-11