Bunker 599

Words

A Second World War bunker in the Netherlands was turned into a sculptural visitor attraction by slicing it down the middle to reveal its insides. The bunker was built in 1940 to shelter up to 13 soldiers during bombing raids and the intervention by Dutch studios RAAAF and Atelier de Lyon reveals the small, dark spaces inside, which are normally hidden from view. It took 40 days to slice through the solid concrete bunker, which was one of 700 constructed along the New Dutch Waterline, a series of water-based defenses used between 1815 and 1940 to protect the cities of Muiden, Utrecht, Vreeswijk and Gorinchem.

‘Our aim with the project was to question the policies on monuments by doing this intervention,’ Ronald Rietveld of RAAAF explains. The designers also constructed a set of stairs to connect the nearby road to a path that leads through the centre of the bunker onto a wooden boardwalk raised above the flooded area.

All images © RAAAF, Atelier de Lyon | Via: dezeen

bunker01bunker02bunker03bunker04bunker05bunker06bunker07