IGNANT-Architecture-G+Architects-ANHS-House-004

A Unique Three-Storey Home For Three Generations In Ho Chi Minh

Scroll
Name
Project
ANHS House
Photographer
Words

In a newly developed residential area in Ho Chi Minh City, Vietnamese firm G+ Architects has cleverly designed ‘ANHS House’, a striking three-storey residential home built on a narrow plot of land that offers a proficient solution to a lack of space.

Situated on 43 square meters of land, ‘ANHS House’ is comfortable thanks to its logical layout. The ground floor encompasses the living, dining, and kitchen areas, as well as the bedroom that floorplans list as being for “grandpa”. Upstairs on the first floor is the master bedroom and child’s room, which are separated by an open space for relaxing. On the top floor, an altar room for worship sits beside an indoor playground, where a spiraling staircase leads up to the rooftop.

These functional areas are clearly distinguished, ensuring separation where necessary for differing family activities. Multiple skylights exist throughout the property to facilitate light exposure. Due to its position beside a canal and the warm climate of the city, the property faced a unique problem whereby it required both airflow and protection from insects. “The combination of ventilation tiles and insect-proof mesh is a membrane protection”, explain the architects, “like a huge mosquito net covering the inner [spaces]”. Yet perhaps the most striking feature of the house is its exterior facade. Eight staggered concrete beams with brick detailing give the house front multiple uses; functioning as an external balcony, and a tiered internal area.

IGNANT-Architecture-G+Architects-ANHS-House-001
IGNANT-Architecture-G+Architects-ANHS-House-009
IGNANT-Architecture-G+Architects-ANHS-House-003
IGNANT-Architecture-G+Architects-ANHS-House-012
IGNANT-Architecture-G+Architects-ANHS-House-004
IGNANT-Architecture-G+Architects-ANHS-House-008
IGNANT-Architecture-G+Architects-ANHS-House-005
IGNANT-Architecture-G+Architects-ANHS-House-006
IGNANT-Architecture-G+Architects-ANHS-House-011
IGNANT-Architecture-G+Architects-ANHS-House-010

All images © Quang Tran