Hood Canal Boat House By Hoedemaker Pfeiffer

Located along the Hood Canal, a scenic waterway in northern Washington, the boathouse was renovated by Seattle-based firm Hoedemaker Pfeiffer. The existing structure sits on a forested site and had no windows and only one door.

Hoedemaker Pfeiffer aimed to create a building that engaged the landscape and provided a cosy atmosphere indoors. Namend Hood Canal Boat House, the structure is conceived as a building that can turn itself inside out, offering a protective layer of concrete and steel to the outside and plywood on the inside. The exterior walls are made of cedar and concrete masonry blocks. Two sides feature large barn-style doors clad in steel roofing, which slide open via tracks that extend beyond the exterior walls. The oversized sliding doors create sheltered spaces and allow occupants to enjoy both sunrise and sunset. A horizontal band of windows brings natural light into the living spaces and offers wonderful views across the scenic landscape.
Inside, the ground level features a wooden storage unit with concrete floors and plywood panelling. The sleeping loft is accessible via a drop-down ladder, so the building can be used for boat storage in winter and loft sleeping in summer.

Architecture_HoodCanalBoatHouse_HoedemakerPfeiffer_01
Architecture_HoodCanalBoatHouse_HoedemakerPfeiffer_02
Architecture_HoodCanalBoatHouse_HoedemakerPfeiffer_03
Architecture_HoodCanalBoatHouse_HoedemakerPfeiffer_04
Architecture_HoodCanalBoatHouse_HoedemakerPfeiffer_05
Architecture_HoodCanalBoatHouse_HoedemakerPfeiffer_07
Architecture_HoodCanalBoatHouse_HoedemakerPfeiffer_06
Architecture_HoodCanalBoatHouse_HoedemakerPfeiffer_08
Architecture_HoodCanalBoatHouse_HoedemakerPfeiffer_09

All images © Alex Hayden

x