Reader Shelter In Estonia

Words

First-year architecture and urban planning students at the Estonian Academy of Arts have designed and created a shelter titled ‘READER’, a place where people can get away from their daily routine. Among other structures developed by the students, the shelter is located in the national park Lahemaa of North-Estonia. READER was constructed within five days and is made of pine plywood panels. The whole construction stands on three beams supported by nine adjustable legs on the ground. The exterior appears to be a basic cube, whereas in the inside visitors experience the undulating cave-like contours.
People are invited to enter the shelter to escape from their hectic lives into the pages of fiction and fantasy. The winding contours inside the shelter are an attempt to imitate the pages of a book, and metamorphose from a wall into a bench that seats three people. The ribbed walls usher in diffused sunlight which makes the shelter a comfortable niche, where anyone can come with a book and forget about all their troubles.

All images © Paco Ulman

architecture_readershelter_estonia_-estonianacademyof-arts5
architecture_readershelter_estonia_-estonianacademyof-arts6
architecture_readershelter_estonia_-estonianacademyof-arts2
architecture_readershelter_estonia_-estonianacademyof-arts7
architecture_readershelter_estonia_-estonianacademyof-arts3
architecture_readershelter_estonia_-estonianacademyof-arts1

Related Posts

View Now
architecture_readershelter_estonia_-estonianacademyof-arts5
architecture_readershelter_estonia_-estonianacademyof-arts6
architecture_readershelter_estonia_-estonianacademyof-arts2
architecture_readershelter_estonia_-estonianacademyof-arts7
architecture_readershelter_estonia_-estonianacademyof-arts3
architecture_readershelter_estonia_-estonianacademyof-arts1
CLOSE