House for a Photographer

Words

Hyde Architects created the ‘House for a Photographer’ within an isolated, disused quarry on the edge of the Brecon National Park. The building is collecting light and focusing on distant views like a camera Obscura.

The architects chose to ‘touch the ground lightly’ to heighten the spatial drama and tension between an isolated pure form and the static noise of the exposed rock face. The choice of materials helps to reinforce the authentic nature of the development, ensuring that the architecture has an intelligent narrative based on both its aesthetic appearance and its reference to place. The majority of the elevation is clad with Corten sheets, introduced as a rain screen facade.
Internally, the exposed OSB face of the SIP panel is used, with complementary areas of plasterboard to provide an abstract backdrop for the owner’s photographic works.

All images © Hyde Architects

Hyde_Architects_Photographer_House07Hyde_Architects_Photographer_House02Hyde_Architects_Photographer_House03Hyde_Architects_Photographer_House04Hyde_Architects_Photographer_House05Hyde_Architects_Photographer_House06Hyde_Architects_Photographer_House01