Villa Topoject

Words

The Villa Topoject by AND Architects is located in a small valley in a mountainous area near Seoul, Korea. While the valley slopes up, series of houses intermittently continue facing a three meter wide road. Instead of making walls or fences towards the road, the house gently lifts up the topography to form private spaces inside. The house opens up toward the south view and a small creek on the side.

Gradually lifted landscape of the mountainous topography becomes a floating mass over a little stream. Villa Topoject rejects the dichotomy of object building versus landscape building. It is a mutant born as a hybrid of the two kinds, and it focuses on the transformation process between the two typologies. The boundary of the site is pulled in as the topography becomes an object, creating semi private outdoor spaces. The private living spaces are formed inside. The continuous exterior spaces meet the interior spaces at all levels adding compact, yet rich spatial qualities. The boundary between exterior and interior, land and building, subject and object becomes ambiguous.

All images © Jong Suk Byun | Via: Arch Daily

topoject01topoject02topoject03topoject04topoject05topoject08topoject09topoject11topoject12topoject-diagramtopojectplan_2nd