IGNANT-ART-LXPavilion-10-min

Minimal Charred Timber Container LX Pavilion Houses Richard Serra’s Sculpture London Cross

Scroll
Name
·
Project
LX Pavilion
Images
Albert Cheung
Words

On a grassy slope in Bedford, New York, American practice OLI Architecture has installed a cabin-inspired singular pavillon to provide a permanent home for Richard Serra’s sculpture ‘London Cross’. A serene sanctuary where time and space merge, ‘LX Pavilion’ elevates the physical experience of the artwork through soft indirect lighting and a steel-resembling facade.

The firm designed the building as a monolithic bespoke container with three entrances, wrapped in a charred Accoya timber rainscreen to blend in with its natural surroundings. The pavilion was built using the Japanese joinery construction and wood-charring technique Shou Sugi Ban, a method of timber coloring and preservation which lends the building’s exterior a textural quality. Designed to naturally acquire a patina over time, the weathering silver facade emphasizes the passing of time and the temporality of the artwork housed within its walls. Behind it is a white gallery space, sized to match the proportions of ‘London Cross’ and its 15-ton plates of weathering steel. Inside, the artwork takes center stage with one plate running along the floor and the other suspended overhead. A roof with sawtooth north-facing skylights distribute soft lighting into the pavilion, minimizing shadows and harmonizing the controlled nature of the gallery with the feeling of being outdoors.

IGNANT-ART-LXPavilion-1-min
IGNANT-ART-LXPavilion-2-min
IGNANT-ART-LXPavilion-3-min
IGNANT-ART-LXPavilion-4-min
IGNANT-ART-LXPavilion-5-min
IGNANT-ART-LXPavilion-6-min
IGNANT-ART-LXPavilion-7-min
IGNANT-ART-LXPavilion-8-min
IGNANT-ART-LXPavilion-9-min
IGNANT-ART-LXPavilion-10-min
IGNANT-ART-LXPavilion-11-min
IGNANT-ART-LXPavilion-12-min
IGNANT-ART-LXPavilion-13-min

Images © Albert Cheung