IGNANT-Architecture-Buchner-Brundler-Kirschgarten-Wohnhaus-10

Buchner Bründler’s Concrete Kirschgarten House Sits Between Basel And The Allschwil Forest

Scroll
Name
Project
Kirschgarten House
Photographer
Words

Where the Allschwil Forest ends and the city of Basel begins, Buchner Bründler Architekten has completed the minimalist concrete residence, ‘Kirschgarten House’.

Set on a sloping site in the verdant neighborhood of Binningen, the two storey home is hidden from view by a tall black fence that skirts the periphery of the property. The oppressive nature of this concrete wall is felt only from the outside; inside, it offers shelter and protection to an expansive garden and home. The building houses a large open-plan living, dining and kitchen area that overlooks the pool and garden, along with three single bedrooms and a master suite. Built-in furniture features throughout the raw-concrete space; oiled oak cabinets and brass fittings soften the space, while a dramatic concrete chimney and the annular opening in the ceiling offer a sense of dynamism to the minimalist family home.

IGNANT-Architecture-Buchner-Brundler-Kirschgarten-Wohnhaus-6
IGNANT-Architecture-Buchner-Brundler-Kirschgarten-Wohnhaus-11
IGNANT-Architecture-Buchner-Brundler-Kirschgarten-Wohnhaus-4
IGNANT-Architecture-Buchner-Brundler-Kirschgarten-Wohnhaus-2
IGNANT-Architecture-Buchner-Brundler-Kirschgarten-Wohnhaus-9
IGNANT-Architecture-Buchner-Brundler-Kirschgarten-Wohnhaus-10
IGNANT-Architecture-Buchner-Brundler-Kirschgarten-Wohnhaus-7
IGNANT-Architecture-Buchner-Brundler-Kirschgarten-Wohnhaus-8
IGNANT-Architecture-Buchner-Brundler-Kirschgarten-Wohnhaus-13
IGNANT-Architecture-Buchner-Brundler-Kirschgarten-Wohnhaus-12
IGNANT-Architecture-Buchner-Brundler-Kirschgarten-Wohnhaus-3

All images © Georg Aerni