The Garden Room by Welsh+Major

The Garden Project transforms the site of a late Victorian home in inner-city Sydney into a garden oasis. Taking a stand-alone underused garden, Welsh+Major have designed a flexible series of indoor and outdoor spaces, integrating the house with its surroundings.

The project is conceived with the garden at its centre. The flexible ‘garden room’ is designed to blur the boundaries between garden and architecture. The built forms sit low within the site, wrapping around existing trees. A modulated concrete roofline folds and floats, playing with ideas of enclosure and lightness; solidity and transparency. Internal spaces are permeable, defined by floor and ceiling planes rather than walls. Robust materials used in the new work are designed to take on the patina of the garden itself in time.

All images © Brett Boardman

x