Atrium House

Tham & Videgård Arkitekter created ‘Atrium House’, a vacation home for a family of three generations on the island of Gotland in the Baltic Sea. It is built around a completely enclosed atrium courtyard that is designed to serve as a fixed point, a sheltered outdoor room. The rest of the property is left undisturbed as a meadow where grazing sheep prevent the land from returning to forest.

Inspired by the impressive materiality of Gotland’s vernacular agricultural architecture, the masonry construction has a natural plaster colour that has been mixed with carbon black, exterior metal parts made of oxidised zinc, and oak doors as well as windows that have been treated with tar oil. The large sliding glass windows are mounted on the surface of the exterior walls, according to the same principle as many barn doors. Also the interior doors are surface‐mounted, allowing the walls to appear unbroken.

All images © Åke E: son Lindman

x